دانشکده علوم پیراپزشکی و توانبخشی

۱۷ مهر برابر با ۹ اکتبر روز جهانی تخم مرغ نامیده شده است

مصرف تخم مرغ نیازهای بدن را به شکل کامل تامین می کند

 

  

مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با توجه به وجود ویتامین ها، پروتئین ها و اسیدهای آمینه موجود در تخم مرغ،یکی از معدود غذاهایی است که نیازهای بدن را به شکل کامل تامین می کند.

دکتر زهرا اباصلتی در گفت و گو با وب دا؛ در خصوص اهمیت استفاده از تخم مرغ در وعده های مختلف غذایی گفت:تخم مرغ شامل ترکیبات کاملی از پروتئین است و نقش عمده ای در تکامل مغز جنین و نوزاد و جلوگیری از کوری، آلزایمر و موجب تقویت سیستم عصبی می شود.

وی ابراز داشت: زرده تخم مرغ ۱۰۰ درصد ویتامین های محلول در چربی و ۸۰ درصد ویتامین های محلول در آب را دارا می باشد؛ این در حالی است که سفیده تخم مرغ بخش عمده ای از ویتامین ها و مواد معدنی و اسیدهای آمینه را در خود جای داده است.

 مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد چربی اشباع شده در تخم مرغ را از نوع غیر اشباع دانست و تاکید کرد: ۶۰ درصد زرده و ۴۰ درصد سفیده تخم مرغ دارای پروتئینی می باشد که خاصیت و قابلیت جذب بسیار بالایی دارد.

 وی وجود این پروتیئن در تخم مرغ را موجب ایجاد حس سیری در انسان دانست و گفت: علاوه بر ایجاد حس سیری کالری موجود در تخم مرغ نیز بیش از اندازه مورد نیاز بدن نمی باشد و به همین جهت علاوه بر داشتن حس سیری در معده انسان، مانع از دریافت کالری اضافی و ایجاد چاقی در فرد می شود.

دکتر اباصلتی خاطرنشان کرد: در صورت مصرف تخم مرغ در صبحانه به دلیل کالری کمی که در این ماده غذایی وجود دارد فرد دچار اضافه وزن نمی شود و پروتئین موجود در تخم مرغ موجب عدم تحلیل توده عضلانی در هنگام سالخوردگی می شود.

 مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اهمیت وجود ویتامین کولین در تخم مرغ اشاره و تصریح کرد: کولین موجود در تخم مرغ نقش بسیار مهمی در تکامل مغز جنین و نوزاد دارد و بر این اساس توصیه جدی ما به استفاده از تخم مرغ به مادران باردار و شیرده است.

مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد استفاده روزانه یک عدد تخم مرغ برای دختران را توصیه و خاطر نشان کرد: استفاده از تخم مرغ به دلیل داشتن ویتامین کولین مانع از ابتلای دختران به سرطان سینه در بزرگسالی می شود.

وی استفاده یک عدد تخم مرغ در روز را برای افراد سالم مناسب دانست و گفت: استفاده روزانه یک عدد تخم مرغ برای افراد سالم مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ اما متاسفانه فرهنگ استفاه از تخم مرغ در زندگی مردم به صورت استفاده از این ماده غذایی در پخت دیگر غذاها است.

دکتر اباصلتی بیان داشت: افرادی که دارای فشار خون بالا، دیابت، اضافه وزن بالا، کبد چرب و یا مشکلات کبدی هستند باید استفاده از تخم مرغ را محدودتر کنند و می توانند در هفته سه عدد تخم مرغ استفاده نمایند.

 مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: محدودیت استفاده از تخم مرغ برای افراد بیمار بیشتر در خصوص زرده تخم مرغ است و استفاده از سفیده این ماده مهم غذایی دارای محدودیت آن چنانی نمی باشد.

وی گفت: متاسفانه سرانه مصرف تخم مرغ در کشور ما از اندازه جهانی پایین تر است به شکلی که سرانه سالانه مصرف تخم مرغ در کشورهای توسعه یافته به ازای هر فرد ۳۰۰ عدد است که این رقم در ایران ۱۹۰ عدد می باشد.

وی ادامه داد: استفاده از زرده تخم مرغ در نوزادان در صورت نداشتن حساسیت از سن شش ماهگی و هنگام استفاده  از غذای کمکی به اندازه یک نخود به شکل حل در آب یا مخلوط با شیر مادر امکان پذیر است.

 دکتر اباصلتی خاطر نشان کرد: در ادامه می توان بر مقدار استفاده از زرده تخم مرغ  افزود و به روزانه یک عدد زرده تخم مرغ رساند؛ که در نهایت از یک سالگی به بعد می توان سفیده تخم مرغ را نیز به نوزاد داد.

مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بهترین شکل استفاده از تخم مرغ را کامل آبپز کردن آن دانست و افزود: بهترین نوع مصرف این ماده غذایی به شکل آبپز است و باید سعی شود تخم مرغ کاملا آبپز باشد و نیم پز نشود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: سرخ کردن تخم مرغ و اصطلاحا نیم رو کردن تخم مرغ مانع از جذب ویتامین های موجود در این ماده غذایی شده و به دلیل وجود روغن در کنار تخم مرغ ارزش غذایی این ماده مهم غذایی را کم می کند.

۱۷ مهر برابر با ۹ اکتبر روز جهانی تخم مرغ نامیده شده است.

تخم مرغ یکی از کاملترین، ارزانترین و فراوان ترین غذاهای پروتئینی است که بعد از شیر جایگاه دوم را در تغذیه اقشار جامعه می تواند داشته باشد. ولی به دلیل غیر علمی و باورهای اشتباه از مصرف مناسب این فرآورده مغذی خودداری می شود.